Cerec

Sinds half augustus 2013 heeft tandarts Goldenberg een CEREC in de praktijk.

CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), zoals kronen, inlays, onlays en facings.

Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D-software en een computergestuurde slijpapparaat. Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of een andere vervangende restauratie worden gemaakt.

Wat kan CEREC? Natuurlijke tanden, ook gevulde en aangetaste tanden, kunnen worden behandeld en voorzien van inlays, onlays en kronen uit tandkleurig keramiek, dat voor een vrijwel onzichtbare restauratie zorgt. Deze methode kan ook worden gebruikt bij voortanden. Oude kronen die er lelijk uitzien kunnen gemakkelijk worden vervangen door een CEREC restauratie. Een totale behandeling duurt zo’n 2,5 uur maar daarvan zit u zelf maar ongeveer 45 minuten in de stoel. Tussendoor heeft u “pauze”.

Wat is het voordeel voor u als patiënt?
Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt. Ook hoeft u niet te “happen” (een afdruk is niet nodig) en bent u dus minder tijd kwijt aan het bezoeken van de tandarts.

Hoe werkt het?
Om een groot gat in uw tand of kies te restaureren, of voor een ontbrekende tand of kies, gaat de tandarts als volgt te werk:

  • De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken.

  • De tandarts scant uw de mond. Zo heeft hij de juiste registratie van de gegevens, die CEREC nodig heeft om de tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te “happen”. U hoeft niet twee keer terug te komen, omdat de tandarts de tandvervangingen en de registratie niet meer extern hoeft te laten vervaardigen.

  • Op de computer verschijnt het 3D beeld van de situatie in uw mond. De tandarts bekijkt dit samen met u en laat u zien hoe de nieuwe situatie zal worden.

    Een opening tussen de tanden kan opgevuld worden door de “nieuwe” tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vorm-veranderingen zijn mogelijk. Het te gebruiken materiaal is te verkrijgen in een scala van kleuren en helderheden.

  • Nu de vorm is bepaald wordt deze aan het frees-apparaat doorgegeven. De tandarts zet een blokje materiaal in de juiste kleur in het frees-apparaat en de CEREC-slijpeenheid vervaardigt de tand-vervanging. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

  • De tandvervanging wordt in uw mond geplaatst en vastgezet met een speciaal soort “cement”.

    U bent klaar! Met CEREC kunnen vele verschillende vormen van tandvervangingen gemaakt worden